Saveti koji će vam pomoći da vaša nekretnina za iznajmljivanje bude u dobrom stanju u svakoj sezoni

 

Redovno održavanje je ključno za zaštitu vaše imovine za izdavanje i toga da vaši stanari budu zadovoljni.

Naši sezonski saveti vas vode kroz osnovne zadatke da održite svoju imovinu u vrhunskom stanju tokom cele godine. Od prolećnih pregleda do priprema za zimu, ovi praktični saveti pomažu u sprečavanju skupih popravki i održavanju vrednosti vaše imovine. Održavajte svoju imovinu dobro, a zakupce zadovoljnim, pomću naših stručnih saveta za svako godišnje doba. 

Saveti za održavanje u proleće

Pregledajte krov i oluke

Proleće je savršeno vreme da proverite da li je vaš krov pretrpeo oštećenja tokom zime. Potražite nedostajuće ili oštećene crepove i znakove oštećenja oko dimnjaka, ventilacionih otvora i krovnih prozora. Očistite oluke i slivnike kako biste osigurali pravilnu drenažu vode, sprečavajući potencijalno oštećenje od vode na vašoj imovini. Održavanje krova i oluka u dobrom stanju produžava njihov životni vek i štiti celokupnu strukturu vaše imovine za izdavanje.

Okućnica

Dobro održavana bašta može uveliko poboljšati privlačnost vaše imovine za izdavanje. Počnite sa obrezivanjem drveća i žbunja, uklanjanjem polomljenih i oštećenih grana koje bi mogle predstavljati rizik. Očistite baštenski nameštaj, uklanjajući sve ostatke koji su se nakupili tokom zime. Razmislite o sadnji novog cveća ili žbunja da biste dali svež izgled vašoj bašti. Uredan i atraktivan eksterijer može napraviti značajnu razliku u privlačenju i zadržavanju stanara.

Čišćenje eksterijera

Proleće je odlično vreme da se eksterijer vašeg imanja temeljno očisti. Operite spoljašnje zidove, prozore i obloge kako biste uklonili prljavštinu i buđ koji su se možda nakupili tokom zimskih meseci. Pregledajte spoljašnju boju i fasadu, da li možda ima oštećenja ili pukotina, izvršite neophodne popravke. Čist i dobro održavan eksterijer izgleda privlačno i pomaže u očuvanju vrednosti imovine. Održavanje vaše imovine za iznajmljivanje u dobrom stanju kroz redovno prolećno održavanje osigurava da ona ostane privlačna za sadašnje i buduće stanare. Ranim rešavanjem potencijalnih problema možete sprečiti skupe popravke i održati vrednost svoje imovine.

Saveti za letnje održavanje

Prekontrolišite da li ima štetočina

Leto je vreme za pojavu štetočina. Redovno proveravajte svoju imovinu da li ima znakova pojave insekata ili glodara. Potražite gnezda, izmet ili oštećenja izazvana štetočinama. Zapečatite sve ulazne tačke, kao što su praznine oko prozora i vrata ili pukotine u temelju. Razmislite o angažovanju profesionalne službe za kontrolu štetočina kako biste osigurali da vaša imovina ostane bezbedna. Držanje štetočina na odstojanju štiti vašu imovinu i obezbeđuje udobno životno okruženje za vaše stanare.

Proverite da li negde curi voda

Curenje vode može prouzrokovati značajnu štetu ako se ne kontroliše. Pregledajte sve vodovodne instalacije, creva i sisteme za navodnjavanje da li cure. Obratite posebnu pažnju na kupatila, kuhinje i podrume. Odmah popravite sva curenja kako biste sprečili oštećenja i sačuvali vodu. Redovna provera i otklanjanje curenja može vas poštedeti od skupih popravki i održati integritet vaše imovine.

Održavanje bašte

Leto je vreme kada se najviše uživa u baštama i otvorenim prostorima. Osigurajte da stanari redovno kose travnjak, podrezuju živu ogradu i uklanjaju korov. kako bi bašta bila uredna i privlačna. Uverite se da je nameštaj na otvorenom čist i u dobrom stanju i razmislite o dodavanju novih biljaka ili cveća kako biste poboljšali privlačnost. Dobro održavani otvoreni prostori mogu značajno poboljšati atraktivnost vaše nekretnine za izdavanje i pružiti stanarima prijatan prostor za uživanje.

Bezbednosne provere

Leto je odlično vreme za sprovođenje bezbednosnih provera u celom objektu za iznajmljivanje. Uverite se da je sva bezbednosna oprema, kao što su aparati za gašenje požara, dostupna i u dobrom stanju. Redovne bezbednosne provere pomažu u zaštiti  I održavanju vaše imovine i sprečavanju većih problema kao i u održavanju imovine u vrhunskom stanju i osiguravanju dobrobiti vaših stanara

Saveti za jesenje održavanje

Čišćenje oluka

Kako lišće počne da pada, oluci se brzo mogu začepiti, što dovodi do zadržavanja vode kao i drugih problema. Očistite lišće i ostatke iz oluka i slivnika da biste obezbedili odgovarajuću drenažu. Ovo pomaže u sprečavanju izlivanja vode i oštećenja krova, zidova i temelja vašeg imanja. Redovno čišćenje oluka je neophodno za održavanje integriteta vaše imovine za izdavanje.

Pregledajte sisteme grejanja.

Kako se približava hladnije vreme, važno je da obezbedite da vaš sistem grejanja bude spreman da zagreje vaše stanare. Zakažite profesionalnu uslugu pregleda i održavanja vašeg sistema grejanja. Ovo uključuje proveru kotla, radijatora i bilo koje druge opreme za grejanje. Zamenite filtere i očistite kanale ako je potrebno. Dobro održavan sistem grejanja može poboljšati energetsku efikasnost i sprečiti kvarove tokom zimskih meseci.

Pripremite eksterijer

Jesen je idealno vreme da pregledate spoljašnjost vašeg imanja na bilo kakva oštećenja ili habanje. Proverite da li su na krovu labavi ili nedostajući crepovi i izvršite neophodne popravke kako biste sprečili curenje. Pregledajte prozore i vrata da li ima promaje i zapečatite sve praznine. Osiguranje da je vaša imovina pravilno izolovana pomaže u održavanju ugodne unutrašnje temperature i smanjuje troškove energije.

Priprema za uređenje

Pripremite svoju baštu i spoljašnje prostore za zimske mesece. Redovno grabuljajte lišće kako biste sprečili da uguše travu. Podrežite drveće i žbunje da biste uklonili polomljene grane koje bi mogle pasti i prouzrokovati štetu tokom zimskih oluja. Ispraznite i odložite baštenska creva kako biste sprečili njihovo smrzavanje i pucanje. Preduzimanjem ovih koraka vaše spoljašnje površine će biti uredne i spremne za proleće.

Proverite izolaciju i ventilaciju

Uverite se da je vaša nekretnina dobro izolovana kako bi bila topla i energetski efikasna tokom hladnijih meseci. Pregledajte izolaciju u potkrovlju, zidovima i podovima i dodajte još ako je potrebno. Pravilna izolacija pomaže u smanjenju troškova grejanja i održava udoban objekat. Pored toga, proverite ventilaciju u kuhinjama i kupatilima kako biste sprečili kondenzaciju i rast buđi.

Rešavanje ovih zadataka jesenjeg održavanja može zaštititi vašu imovinu za izdavanje od potencijalnih oštećenja i osigurati da ostane u odličnom stanju. Priprema vaše imovine za hladnije mesece pomaže u održavanju njene vrednosti i pruža udoban životni ambijent za vaše stanare.

Saveti za zimsko održavanje

Izolujte cevi

Zimsko vreme može prouzrokovati smrzavanje i pucanje cevi, što dovodi do značajnih oštećenja vodovda. Uverite se da su sve cevi, posebno one u negrejanim prostorima kao što su potkrovlja, podrumi i garaže, pravilno izolovane. Preduzimanje mera predostrožnosti može vas poštedeti skupih popravki i oštećenja vodom.

Pregledajte krov

Iako retko, jak sneg i led mogu da opterete vaš krov. Redovno proveravajte ima li snega i leda i bezbedno ih uklonite da biste sprečili oštećenja. Potražite znakove curenja ili oštećenja na krovu, kao što su vlažne mrlje na plafonima ili zidovima. Odmah rešite sve probleme kako biste izbegli dalju štetu. Dobro održavan krov štiti celu strukturu vašeg imanja. 

Održavanje sistema grejanja

Vaš sistem grejanja će raditi prekovremeno tokom zimskih meseci, tako da je redovno održavanje ključno. Uverite se da sistem funkcioniše efikasno tako što ćete proveriti da li postoje problemi i po potrebi zameniti filtere. Zakažite profesionalnu uslugu ako je potrebno. Obezbedite stanarima uputstva o tome kako da efikasno koriste sistem grejanja kako bi smanjili troškove i osigurali da im bude toplo.

Bezbednosne mere

Zimsko vreme može povećati rizik od nesreća i požara. Ako imate električne grejače, dajte stanarima uputstva za njihovo bezbedno korišćenje i podsetite ih da ih ne ostavljaju bez nadzora. Proverite da li postoji potencijalna opasnost od požara, kao što su preopterećene električne utičnice ili zapaljivi materijali u blizini izvora toplote.

Pripremite se za led i sneg  

Uverite se da je vaša nekretnina spremna za led i sneg. Nabavite zalihe soli, peska i lopata da biste očistili puteve i prilaze. Pravovremeno rešavanje ledenih uslova može sprečiti klizanje i padove, čuvajući vaše stanare bezbednim i smanjujući rizik od odgovornosti. Ako budete u toku sa ovim zimskim zadacima održavanja, možete zaštititi svoju imovinu za iznajmljivanje od surovih vremenskih uslova i osigurati da ona ostane bezbedan, udoban dom za vaše stanare. Redovno zimsko održavanje pomaže u sprečavanju skupih popravki i održava vrednost vaše imovine

Nadamo se da će vam naši saveti pomoći u održavanju i očuvanju vaše imovine. Ukoliko vam treba stručna pomoć naših agenata za nekretnine, slobodno nam se javite. Naš tim je uvek tu za vas.

Vaše IKAT NEKRETNINE