Kako pripremiti stan za prodaju: 13 saveta za bržu prodaju stana

U današnjem postu pogledaćemo neke od najboljiih priprema koje možete uraditi kako biste osigurali da vaš dom bude primećen i što je još važnije, prodat.
Kako pripremiti svoj dom za prodaju:
Evo 13 saveta koje biste trebali ozbiljno da uzmete u razmatranje pre nego što izađete na tržište:



Sredite nered

Da li ste ikada primetili da sve najlepše kućne fotografije imaju savršeno sredjen enterijer? Postoji razlog za ovaj minimalistički pristup: on smanjuje ometanje razgledanja. Uredan prostor omogućiće potencijalnim kupcima da se koncentrišu na prostor, a ne na njegov sadržaj. Ključne stvari koje treba ukloniti su svakodnevni predmeti kao što je veća gomila časpisa ili preterani toaletni pribor iz kupatila.
Hodnici su takođe od vitalnog značaja, jer su ulaz u vaš dom. Obavezno
sredite mesto gde držite cipele i kapute kada treba da primite posetioce.
Trudite se da bude što manji nered, i postićićete bolji efekat.

 

Depersonalizujte prostor

Slično gore pomenutom procesu uklanjanja nereda, depersonalizacija vaše imovine će omogućiti vašim posetiocima da vide sebe kako žive u stanu, umesto da budu primorani da u svakom detalju vide vaš život. Ovo može biti teško, ali samo imajte na umu zašto to radite. Uvek možete da vratite slike dece kada potencijalni kupci odu.



Poboljšajte svoje osvetljenje

Najbolji savet koji vam može dati bilo koji fotograf, je da je najbitnije osvetljenje. Svetlost je važna, zato je nemojte ignorisati. Srećom, ogromna poboljšanja se mogu napraviti bez ikakvog napora. Otvorite roletne i zavese i pustite prirodnu svetlost da uđe. Za one koji prodaju tokom zimskih meseci ili koji imaju potencijalne kupce uveče, dodajte podne i stone lampe u sobe koje bi mogle doprineti boljem osvetljenju. Svetle sobe uvek izgledaju prostranije od tamnih, tako da uvek budite sigurni da ima dovoljno svetla u celoj kući pre nego što počnete da je prikazujete.


Uklonite mirise

Svi znamo da mirisi mogu biti dobri ili loši, ali čak i neki od najboljih možda vam neće nužno pomoći da prodate svoj dom. Naravno, želećete da eliminišete loše mirise kao prioritet - razmislite o krevetima za kućne ljubimce, kanti za smeće, toaletima, tepisima, mestima koja su se ubudjala itd. - ali isto tako, ne želite da preterujete ni sa dobrim. Suptilnost je ključna. Zamolite prijatelja ili komšiju da vam da iskreno mišljenje. Da li moja kuća miriše? Nije lako postaviti pitanje, ali će vam dobro poslužiti.
Nauka o mirisima i prodaji imovine je dugo razmatrana i proučavana, ali još uvek postoji mnogo zabluda o tome šta funkcioniše, a šta ne.




Napravite listu obaveza sitnih popravki

Ovo bi se moglo pokazati kao osetljiva tema, u zavisnosti od toga koliko ste spretni u „uradi sam“ veštinama (ili imate nedostatak istih). Čak i u domaćinstvima u kojima postoji dobar majstor „uradi sam“, obično ćete pronaći spisak poslova koji ostaju neurađeni. Ovo je lista sa kojom morate da se pozabavite pre nego što stavite svoj dom na tržište. Male popravke mogu napraviti veliku razliku. Imate kvaku na vratima koju treba zameniti? Sijalica treperi? Prednja soba treba malo da se okreči? Kaplje slavina? Popravite sve, odmah. Odličan primer malog posla koji bi zaista mogao da vam uništi prodaju bila bi mrlja na plafonu gde je uzrok otklonjen, ali dokazi I dalje postoje. Zamislite prepune kade ili začepljene oluke. Posetioci će videti takve mrlje kao crvene zastavice, i ako u stvarnosti ne postoji problem.



Potražite inspiraciju za uređenje svog doma

Baš kao što mali poslovi poput onih koji su gore navedeni mogu napraviti ogromnu razliku u tome kako se vaš dom doživljava, tako mogu i sitna podešavanja u izgledu. Koncentrisanje na male detalje može imati ogroman uticaj. Međutim, problem koji većina nas ima je što ne znamo koji su to detalji! Na kraju krajeva, poslednja stvar koju želite da uradite je da preterate. Inspiracija sa drugih mesta je odgovor. Razmislite o izložbenim salonima i stilskim časopisima. Pogledajte šta rade da pokažu svoje nekretnine. Još jedan fantastičan medij za ovo je Pinterest. Tu ćete videli ideje o svemu, od podnih pločica do polica za knjige



Primenite neutralno uređenje

Nekim ljudima kada spomenete neutralan dekor automatski ćet pomisliti da je dosadan Pa ne. Ne baš. Naravno, uobičajena vizija neutralno uređenog doma može biti malo dosadna, ali stvari su se mnogo pomerile tokom poslednje decenije. U stvari, postoje neke jako interesantne neutralne boje.

 

Napravite fokusne tačke

Samo zato što ste umanjili stvari neutralnom farbom ne znači da sve mora biti uglađeno. Stvaranje akcenata u vašem domu zaista može učiniti da vaša nekretnina postane popularna, a nije potreban dizajner enterijera da to uradi. Imate posebno lep prozor? Uverite se da je istaknut i vidljiv. Zanimljiv originalni kamin? Zašto ne biste postavili sjajno umetničko delo iznad kako biste privukli poglede i skrenuli pažnju na njega. Biljke su još jedna stvar koju ovde možete koristiti. Zabavite se sa ovim, ali zapamtite: manje je više.

 

Učinite da prisustvo vaših ljubimaca bude što manje vidljivo

Nažalost, ne osećaju se svi na isti način u vezi ljubimaca, pa bi bilo poželjno da omiljene stvari vašeg ljubimca učinite malo manje upadljivim. Stvari kao što su kreveti za kućne ljubimce i posude za otpatke su stvari koje mogu odbiti potencijalnog kupca. Sredite i očistite što više stvari za kućne ljubimce pre gledanja.



Pokažite svoje ostave

Svi imamo tone „stvari“, a kupci vole da vide da se višak njihovih stvari može bezbedno negde skloniti. Predstavljanje ostava I ugradnih plakara ne znači samo da se setite da pokažete posetiocima gde se nalaze – možete i bolje od toga! Odvojite malo vremena da organizujete svoje skladište pre nego što ga pokažete potencijalnim kupcima. Jednostavne promene da maksimalno iskoristite ono što imate mogu napraviti veliku razliku, pa razmislite o policama, fiokama, vešalicama i slično pre nego što izađete na tržište. Dečije stvari kao što su visoke stolice, ogromna kolica, pa čak i neke igračke mogu da zauzmu neumereno mnogo prostora, pa ih sklonite ako možete. Možda zvuči ekstremno, ali razlika koju pravi vredi truda. Verujte nam kada kažemo da nećete biti prvi koji će to učiniti!

 

Fokusirajte se na neometan prolaz

Neometan prolaz je nevidljivi element koji je važan skoro koliko i objekti koji se mogu posmatrati o kojima smo već razgovarali, ali šta je to tačno? Najosnovnije rečeno, prolaz je način na koji će se potencijalni kupci kretati kroz vaš dom, a vaš posao je da obezbedite da ovo kretanje ostane neprekidno i zanimljivo. Najlakši način da ovo testirate je da se stavite u kožu svojih kupaca. Izađite van stana i uđite u njega kao da je prvi put. Kakav je osećaj? Postoje li očigledne prepreke koje utiču na to kako se krećete iz sobe u sobu?



Povećajte privlačnost okruženja stana

Prvi utisak je bitan...Poboljšanje izgleda vaše nekretnine spolja jednako je važno i kako se osećate kada ste unutra, ali se to često zanemaruje. Uverite se da je bašta, ako je imate, uredna, da su svi vaši prozori čisti, a ulazna vrata izgledaju privlačno. Obavljanje ovih malih poslova će, opet, imati veliki uticaj na vaše kupce.

 

Čistiti, čistiti i opet čistiti

Ovaj savet smo ostavili za kraj, ali je mogao da se stavi bilo gde na listi i njegov značaj bi ostao isti. Čiste kuće je lakše prodati, bez ikakve sumnje, pa se pobrinite da sve očistite, I to mislimo sve, temeljno. Ovo je toliko važno da biste čak trebali razmisliti o angažovanju od profesionalaca za dubinsko čišćenje vašeg doma ako mu je potrebna odgovarajuća pažnja. Stvari kao što su tepisi, kauči i zavese zadržavaju mirise koji mogu da izazovu ili ometaju gledanje, pa budite sigurni da ste učinili sve što možete da vaša imovina zablista.

 

To je sve za ovu listu pripreme za prodaju vaše nekretnine, iskreno se nadamo da će vam biti od koristi. Ako vam treba još saveta u vezi sa prodajom vaše nekretnine možete kontaktirati naše kolege.

Kontakt: 060/5449-002;  011/ 670 7565; 011/2015-718

 

VAŠE IKAT NEKRETNINE