Kako odabrati pravog agenta za nekretnine, korak po korak

Pronalaženje pravog agenta za nekretnine može značiti veliku razliku između selidbe bez stresa i selidbe pod pritiskom, tako da je izdvajanje malo vremena za to, vredno truda. Ali, kako ćete pronaći najboljeg agenta za nekretnine sa kojim ćete raditi? Gde da počnete ako prodajete prvi put?

Ovaj vodič će vas provesti kroz proces korak po korak.
Hajde da počnemo!

Usmene preporuke

Preporuke od usta do usta su zlata vredne, kako za samog agenta, tako i za klijenta koji ih prima. Ako se neko koga poznajete i kome verujete nedavno preselio, obavezno ga pozovite i ispitajte ga o iskustvu koje je imao sa agentima.

Odličan način da dobijete šire, a ipak nepristrasno mišljenje je da se raspitate i u lokalnim Facebook grupama.

Uradite neko istraživanje

Iako je usmena preporuka odlično mesto za početak, ipak biste trebali sami da istražite. Ne oslanjajte se samo na tuđe preporuke.
 
Opet, Internet dolazi u pomoć na mnogo načina. Danas možete lako da proverite onlajn recenzije direktno na Google-ovim stranicama za pretragu:





Medjutimm, ne bi trebalo da ih uzimate u potpunosti za nominalnu vrednost, pa obavezno kliknite i zaista pročitajte recenzije, umesto da samo gledate u brojke. Uverite se da dolaze od legitimnih klijenata, a ne od nekog bota koji pokušava da ojača imidž agenta.

Takođe možete da proverite I sajt agencije koju zastupa agent, kao I njihove profile na društvenim mrežama.

Proverite akreditaciju

Proverite da li su agencija I agent upisani u registar posrednika za promet nepokretnosti pri Ministarstvu trgovine.

http://195.222.96.215/registarposrednika/#/registry-search



Sve agencije su u obavezi da obnavljaju upis u ovaj registar i da se svake godine obnavlja osiguranje u nekoj od osiguravajućih kuća u Srbiji. To osiguranje je do vrednosti od 50 000 EUR, za slučaj nastanka štete koju prouzrokuje agencija. Upis u ovaj registar se odnosi na sve agencije, bilo da se radi o najmu ili o prodaji nekretnina. Mi se izuzetno trudimo da održimo visok standard u poslovanju i u obuci našeg osoblja.




Kad sve proverite možete napraviti uži izbor

Sada kada ste završili svoj početni krug istraživanja, vreme je da napravite uži izbor. Ovaj korak je relativno jednostavan i razumljiv sam po sebi, tako da nećemo previše o tome.

Međutim, jedna stvar koju treba da imate na umu je da vaš uži izbor treba da sadrži najmanje dva agenta. Ovo će vam dati bolju predstavu o tome kako se oni porede kada pređete na sledeću fazu, a to je...

Pozovite ih

Sada kada imate svoj uži izbor, vreme je da vidite koliko su odgovorni. Pozovite svoje agente i zatražite od njih procenu. Ovaj jedan telefonski poziv može vam reći mnogo o tome kako ti agenti rade.

Pre svega, moći ćete da osetite koliko su otvoreni i prijateljski raspoloženi. Ovo možda ne zvuči kao kršenje dogovora, ali kada uzmete u obzir da biste mogli da radite sa ovim ljudima nedeljama, ako ne i mesecima, njegova važnost postaje previše očigledna.

Drugo, možete proceniti koliko im vaše poslovanje znači po tome koliko brzo su spremni da uskoče u auto i budu na vašim vratima radi procene. Očigledno je da ćete ponekad morati da očekujete malo kašnjenje, posebno ako je agent zauzet i popularan u vašem kraju, ali nikada ne biste trebali imati osećaj da vas zavaravaju ili uzimaju zdravo za gotovo.

Napravite izbor

Sledeći korak je očigledan, kao što sledi iz prethodne tačke: njihovo odabir da bi se izvršila procena. Ovo će verovatno biti prva prilika u kojoj ćete morati da komunicirate licem u lice sa agentom.
Pre procene, uverite se da imate pripremljeno nekoliko relevantnih pitanja kako biste mogli da procenite agente koji dolaze. Dobra je ideja da unapred odaberete svoja pitanja i da se držite istih upita za svakog agenta koji procenjuje vašu nekretninu. Na taj način ih možete uporediti.

Neka od pitanja su:
Na čemu zasnivaju svoje procene?
Da li su dostupni vikendom?
Kako gledaju na trenutno tržište?
Koja je njihova strategija za nekretnine koje se ne prodaju?
Na koji način oglašavaju vašu nekretninu?
Koliko su prisutni na društvenim mrežama?

Stvari koje treba pitati u ovoj fazi uključuju:

Koja je agencijska provizija?
Koliki im je period sklopljenog ugovora za gore navedeno?
Ima li još nekih troškova?
Ko će biti direktno odgovoran za prodaju imovine?
Kako izgleda njihov marketing?
Da li koriste sve dostupne marketinške kanale? (Online, oflajn, društvene mreže, itd.)
Koliko blisko sarađuju sa svojim prodavcima tokom procesa prodaje?
Ukoliko biste se odlučili za rad sa tom agencijom, kako bi izgledala sama procedura?


Gore navedena pitanja možete ponovo pitati kad ste u kancelariji agenta.


Naoružani sa nekoliko pitanja poput onih iznad, moći ćete da ih procenite, da li su iskreni ili nadmeni. Ako se osećate kao da izmišljaju stvari na licu mesta, da li biste im poverili ono što je potencijalno najveća stvar u vašem životu?

Procenite vrednosti

Nakon što ste okupili sve agente i dobili njihova mišljenja o ceni za koju misle da će vaša imovina doneti na otvorenom tržištu, vreme je da dalje procenite te procene.

Važno je imati na umu činjenicu da će neki agenti naduvati cenu koju vam citiraju kako bi dobili vašu nekretninu. Iako je ovo očigledno skriveno, izuzetno je uobičajeno, tako da je od vitalnog značaja da budete oprezni i da se ne zanosite.

Realne procene su daleko održivije i dugoročno će vam biti bolje. Uradite svoje istraživanje tako što ćete istražiti portale o nekretninama i pogledati druge, slične nekretnine u vašoj oblasti da biste videli da li neki od agenata iz užeg izbora „dopunjuje“ vaše procene.

Ne plašite se ni da dovedete u pitanje procene. Ako vam nisu predstavljeni čvrsti dokazi zašto je došlo do neke brojke, možda biste želeli da potražite negde drugde. Svaki pristojan agent će moći da podrži svoju procenu sa više od „ovo je ono što mislimo da vredi“.

Suzite izbor

Veliki deo istraživanja ste prošli, ostalo je  još samo par koraka...

Sada bi trebali da napravite konačan izbor. Imajući to u vidu, ovo će biti drugačije za svakoga, i mnogo će zavisiti od toga kako su vaši agenti delovali na proceni. Možda ćete se čak osećati kao da već imate onog za koga znate da možete da radite i kome možete da verujete.
Za sve ostale, međutim, sada je vreme da se polje suzi.

Posetite njihovu kancelariju

Pošto je vaša lista svedena na samo nekoliko agenata za nekretnine, sada bi trebalo da razmislite o poseti njihovim kancelarijama da vidite kako rade u svom okruženju.

Stvari na koje treba obratiti pažnju su očigledne: da li je njihova kancelarija uredna? Da li izgleda da su organizovani? Koliko osoblja imaju? Da li svi izgledaju zauzeti? Da li su ljubazni i željni da pomognu?

Uverite se da ste upoznali veći deo tima pre nego što donesete odluku.

Još jedna stvar koju biste želeli da razjasnite je ko će se direktno baviti prodajom vaše nekretnine nakon što prihvatite ponudu. Bilo bi najbolje ako biste mogli da porazgovarate sa tom osobom da vidite da li sa njom možete da saradjujete. Ne zaboravite nisu svi agenti isti.

Poseta kancelariji će vam dati bolji osećaj za agenta. Takođe će im pokazati da ste veoma motivisani i voljni da date svoj deo kako biste pogurali prodaju svoje nekretnine.
Postavljajte prava pitanja

Iako ste već trebali da postavite nekoliko pitanja tokom procene, ne biste se trebali zaustaviti na tome. Sada kada imate uži izbor, trebali bi da saznate još ponešto…

Nakon što posetite svoje agente iz užeg izbora, imaćete još bolju predstavu o tome ko će tačno odgovarati vama i vašoj prodaji nekretnine.

Sada je vreme za odluku

Dakle, šta sada raditi?

Odgovor je vrlo jednostavan. Zapitajte se dve stvari:
Kome najviše verujete?  
Da li mogu da radim sa ovom agencijom tokom trajanja prodaje?

Ponekad su ova dva pitanja najvažniji deo celog procesa, pa odvojite vreme da ih u potpunosti razmotrite.
Kada donesete konačnu odluku, posvetite se tome i uputite svog agenta.

Pregledajte i ponovo razmotrite

Čak i nakon što uradite sve gore navedene domaće zadatke, stvari i dalje mogu poći po zlu s vremena na vreme, stoga je uvek važno imati otvoren um dok nedelje odmiču.

Ako se, recimo, posle mesec dana čini da se ne dešava mnogo sa vašom prodajom, vreme je da ponovo procenite situaciju. To ne znači da treba automatski da odbacite svog agenta, daleko od toga, ali trebalo bi da budete proaktivni u pokušaju da saznate zašto je prodaja opala. Ako ne dobijete zadovoljavajuće odgovore od osobe koja vodi vašu prodaju, možda biste želeli da razmislite o promeni.

Imajte na umu, takođe, da se ne radi samo o najvišoj proceni ili najjeftinijoj naknadi. Definitivno biste trebali uzeti u obzir stvari poput iskustva osoblja u celoj kompaniji, marketinške moći i načina na koji se agent ponaša.

Moraćete da se osećate prijatno da radite sa njima. Zapitajte se da li mislite da će svoje najbolje interese staviti ispred vaših. Pokušajte da osetite za šta se kompanija zalaže.


Ako želite više saveta o prodaji svog doma ili želite da razgovarate direktno sa nekim od naših stručnjaka, ne oklevajte da nas pozovete ili uđete u našu kancelariju. Možete nas pozvati već danas,

Vaše IKAT NEKRETNINE

Tel: 060/ 5449 002;
       011/ 670 7565