Izabrali ste agenciju, šta dalje

Kako izvući maksimum od svog agenta za nekretnine?

Iako nam je teško da to priznamo, mnogi agenti za nekretnine imaju lošiji učinak. To je činjenica koja nije dobra za prodavce poput vas. Dobra vest je da to ne mora biti ovako. Ako razmišljate o prodaji svog stana, ovaj post će vam pokazati kako da izvučete maksimum od svog agenta za nekretnine, što bi proces prodaje trebalo da učini mnogo manje stresnim i prijatnijim za sve zainteresovane.

Prvo, napravite pravi izbor

Da budemo jasni, mnogo toga što sledi može se izbeći ako mudro odaberete svog agenta za nekretnine i uradite svoj domaći zadatak pre nego što uopšte pomislite da izađete na tržište.

Savetujemo da prvo pročitate naš prethodni blog: “Kako odabrati pravog agenta za nekretnine”.

Izbor dobrog agenta za nekretnine iziskuje malo truda od strane prodavca, ali je to vreme dobro potrošeno i kasnije će vam se mnogostruko vratiti, ako sada dobro izaberete. Prethodni blog će detaljno objasniti šta tačno treba da uradite da biste dobili pravi tim na svojoj strani. Proučite to i onda preduzmite akciju. Obećavamo, biće Vam drago što ste to uradili.

Budite kristalno jasni o tome šta želite i očekujete

Kako se ponašate u ranim fazama vašeg odnosa sa agentom može imati ogroman uticaj na to kako se stvari odvijaju tokom prodaje. Opet, to je žalosno i to zaista ne bi trebalo da bude slučaj, ali ljudska priroda nalaže da ako na početku delujete nezainteresovano ili neangažovano, onda su dobre šanse da će vaš agent to shvatiti i postupiti u skladu sa tim. Dakle, budite zainteresovani, budite angažovani. Recite im svoju situaciju i navedite zašto se selite i u kom vremenskom roku se nadate da ćete završiti. Pregledajte kako se vaša prodaja oglašava kako na standardnim oglasnicima tako I na društvenim mrežama. Nemojte se plašiti da ih zaustavite i tražite šire objašnjenje ako nešto ne razumete.

Budite proaktivni

Dakle, napravili ste svoj izbor i zadovoljni ste agentom za nekretnine kojeg ste odabrali. Dali ste im do znanja šta očekujete od njih, kao i šta želite i kada. Vreme je da se opustimo i pustimo ponude da se nižu, zar ne? Ne baš. Iako bi bilo divno kada bi svaki agent za nekretnine tretirao vašu prodaju kao da prodaje sopstvenu imovinu, mnogi imaju sasvim drugačiji stav prema načinu na koji posluju. Zbog toga, sa agentima kao što su ovi, moraćete da malo jurite da biste stvari obavili. Ako je potrebno potpisivanje papira, uradite to odmah. Držite relevantne kontakt podatke pri ruci kako biste ih mogli odmah dostaviti. Idite dalje da biste izgradili odnos sa svojim agentom...naterajte ih da požele da rade za vas. Ne biste trebali da radite ove stvari, ali drugačiji stav o tome kako stvari funkcionišu dobro će vam služiti tokom procesa prodaje.

Postavljajte prava pitanja

Drugi način da se angažujete i izgradite odnos sa vašim izabranim agentom za nekretnine je postavljanje relevantnih pitanja, jer će to pokazati da ste ozbiljni u vezi sa prodajom i takođe pokazati da znate nešto o procesu. Koncentrišite se na stvari kao što su koliko blisko sarađuju sa klijentima kada prodaju svoje stanove? Koliko često možete očekivati da se čujete sa njima tokom procesa? Da li će više članova njihovog tima biti informisano o prodaji? Kako izgleda njihov marketing?

Takođe bi trebalo da zatražite pojašnjenje za sve odgovore koji vas čine neodlučnim

Agenti ponekad mogu biti prebrzi da ponude statistiku, pa ih zaustavite i pitajte odakle dolaze ovi brojevi. Mogu li ih podržati? Isto se može uraditi sa procenama...testirajte šta kažu da biste bili sigurni da ne prenaduvavaju cenu, kako biste obezbedili vaše instrukcije. Sve gore navedeno će pokazati da ste uložili u prodaju i da ste srećni da sami idete dalje gde god je to potrebno. Zauzvrat, veća je verovatnoća da će vaš agent pogurati stvari napred i obaviti posao na vreme i na efikasan način, ako znaju da aktivno učestvujete u procesu.

Ostanite u pripravnosti

Kada je prodaja u toku, držite oči i uši otvorene. Šta drugi vlasnici stanova koji prodaju u Vašem kraju rade na tržištu? Da li se Vaša ponuda u potpunosti podudara sa onim što drugi predstavljaju kupcima? Da li nešto nedostaje u Vašoj prodaji za šta sada smatrate da bi trebalo da bude uključeno? Kako izgledaju podaci o pregledu za Vašu imovinu? Vaš agent bi trebalo da vas redovno kntaktira tokom prodaje. Saznajte kakve su reakcije ljudi od izlaska na tržište, zatražite povratne informacije i vodite evidenciju o tome šta je rečeno i urađeno. Razmislite da li možete nešto da uradite da pogurate stvari napred.
 
Potražite trendove

Povratne informacije kupaca mogu otkriti određene stvari o kojima možda niste razmišljali pre nego što ste izašli na tržište. Ako je veličina uzorka dovoljno velika i čujete iste stvari iznova i iznova, trebalo bi ozbiljno da razmislite o preduzimanju mera pre nego što prodaja stane. Pad cena je uobičajena pojava, pa se nemojte plašiti da ih prihvatite ako Vaši podaci sugerišu da biste imali koristi od toga. Isto važi i za poboljšanje gde je potrebno. Ako kupci više puta pominju određene aspekte imovine u svojim povratnim informacijama, onda bi ova pitanja trebala biti rešena što je pre moguće. Nepostupanje prema dobrim povratnim informacijama jednako je loše kao i ne dobijanje povratnih informacija uopšte. Dakle, ako uočite bilo kakve trendove koji dolaze od potencijalnih kupaca, shvatite ih ozbiljno i postupite u skladu sa tim. Suština je da se ne plašite da pitate svog agenta za povratne informacije ako ih nema, jer je od vitalnog značaja da znate tačno kako drugi gledaju na vašu imovinu.

Budite lični

Doduše, to što morate da uradite gore može izgledati kao da obavljate posao agenta umesto njih, i u mnogim slučajevima biste bili u pravu da razmišljate na taj način, ali trebalo bi da pokušate da vidite širu sliku gde god je to moguće i da ostanete mirni i prijatni . Tretirajte svog agenta sa poštovanjem i verovatno ćete dobiti poštovanje zauzvrat. Oni će takođe biti daleko spremniji da nadmaše očekivanja za nekoga ko pokaže malo humanosti, za razliku od grubih i mrzovoljnih. Ovih nekoliko saveta će Vam pomoći da izvučete najbolje od svog agenta za nekretnine.
 

Zapamtite, najlakši način da dobijete najviše od agenta za nekretnine je da izaberete dobrog agenta.

Kada tražite agenciju za saradnju možete nas posetiti u Ravaničkoj 19 na Lionu.

IKAT NEKRETNINE su već 8 godina tu za Vas tel:

011/6707 565

011/2015 718

060/5449 002

Pozovite naš tim već danas, da saznate kako možemo da Vam pomognemo da Vaš sledeći korak bude što bezbolniji I bez stresa.